wtorek, 20 stycznia 2015

Pasta z zielonej soczewicy i orzechów włoskich

Witajcie,

Nie zawsze mam ochotę na owsiankę, czy jajecznicę, na śniadanie. Czasami zjadłabym coś pysznego, ale zarazem zdrowego.

Dziś przychodzę do was z bardzo prostym przepisem na pyszną pastę z soczewicy zielonej i orzechów włoskich.

SKŁADNIKI :


-szklanka ugotowanej soczewicy
- ok. 10 orzechów włoskich (ale ilość, może być, według uznania)
- mała cebulka
- 3 łyżki oleju lnianego, (może być olej rzepakowy, oliwa z oliwek)
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz i inne przyprawy według uznania

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy włoskie rozłupać i podzielić na mniejsze kawałki.


Cebulkę pokroić w kosteczkę


Cebulkę podsmażyć, na maśle klarowanym, na złoty kolor.


Ugotowaną soczewicę, połączyć z cebulką, orzechami włoskimi, 3 łyżkami oleju, przyprawami i rozetrzeć w blenderze

Prawda, że to nic trudnego:)

A jakie pyszne.


Fantastycznie smakuje, ze świeżą bagietką, z suszonymi pomidorami lub oliwkami.

SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz