Witajcie,
Nie zawsze mam ochotę na owsiankę, czy jajecznicę, na śniadanie. Czasami zjadłabym coś pysznego, ale zarazem zdrowego.
Dziś przychodzę do was z bardzo prostym przepisem na pyszną pastę z soczewicy zielonej i orzechów włoskich.
SKŁADNIKI :
-szklanka ugotowanej soczewicy
- ok. 10 orzechów włoskich (ale ilość, może być, według uznania)
- mała cebulka
- 3 łyżki oleju lnianego, (może być olej rzepakowy, oliwa z oliwek)
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz i inne przyprawy według uznania
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy włoskie rozłupać i podzielić na mniejsze kawałki.
Cebulkę pokroić w kosteczkę
Cebulkę podsmażyć, na maśle klarowanym, na złoty kolor.
Ugotowaną soczewicę, połączyć z cebulką, orzechami włoskimi, 3 łyżkami oleju, przyprawami i rozetrzeć w blenderze
Prawda, że to nic trudnego:)
A jakie pyszne.
Fantastycznie smakuje, ze świeżą bagietką, z suszonymi pomidorami lub oliwkami.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz